Geschiedenis

In 1953 begon Wim van der Kuil in de voormalige paardestal achter cafe Breukers in Boekelo als zelfstandig schoenhersteller. Met minimale middelen lukte het hem om een trouwe klantenkring op te bouwen.

Toen zich in 1959 de kans voor deed om te verhuizen naar de kern van het dorp grepen hij en zijn vrouw Annie deze kans met beide handen aan. Ze begonnen aan de Beckummerstraat een schoenwinkel annex reparatiebedrijf. Daar het aanbod reparatie gestaag groeide en ook de schoenwinkel goed draaide moest Wim van der Kuil de keus maken tussen het aanhouden van de schoenwinkel of doorgaan als schoenhersteller. Hij koos voor het laatste omdat zijn passie lag in het schoenherstelbedrijf.

Na 10 jaar in Boekelo te hebben gezeten besloot van der Kuil te verhuizen naar hun geboortedorp Haaksbergen. In Haaksbergen aan de Molenstraat werd een pand gevonden om een modern reparatie bedrijf te starten.

Wim van er Kuil was altijd vooruitstrevend als het ging om de uitstraling van zijn bedrijf. Zo was hij de eerste schoenhersteller in oost -Nederland die werd ingericht met een op maat gemaakt machinepark het zogenaamde Flexam systeem van machinehandel Jos America uit Vlijmen.
De huidige eigenaar Rob van der Kuil trad in 1980 in de voetsporen van zijn vader. Hij volgde de vakopleiding en behaalde in 1983 zijn vakdiploma en mocht zich vanaf toen gediplomeerd schoenhersteller noemen.

Vanaf 1988 deed Wim van der Kuil langzamer hand een stapje terug en gaf hiermee zoon Rob de kans het bedrijf verder te ontwikkelen. Op 1 juli 1990 werden Rob en zijn vrouw Yvonne de opvolgers en nieuwe eigenaars van schoen en sleutelservice van der Kuil. Rob en Yvonne besloten in 1994 de winkel een totaal nieuw gezicht te geven. De winkel werd verbouwd en zowel van binnen als buiten in een nieuw jasje gestoken. Wederom werd een nieuw machine park aangeschaft welke weer voldeed aan de eisen des tijds.

Het maken van sleutels was een van de nieuwe werkzaamheden binnen het bedrijf. Bovendien besloot Rob zich te specialiseren in het maken van aanpassingen aan confectieschoenen en het vervaardigen van steunzolen voor mensen met voetproblemen. Hij volgde hiervoor opleiding aan het AZU te Utrecht.

Na nog een aantal interne verbouwingen besloten Rob en Yvonne in 2012 tot wederom een grootse metamorfose. De zaak werd van bodem tot plafond gestript en er werd een totaal nieuw winkelconcept neer gezet.

Ook op het gebied van voet gerelateerde problemen vonden er diverse ontwikkelingen plaats. De laatste ontwikkeling, anno 2017 is de toevoeging van het specialisme Podotherapie. Zoon Brian (3de generatie) heeft zijn Bachelor Podotherapie behaalt aan Saxion Hogeschool te Enschede. Een speciale behandelruimte werd ingericht om eenieder op een juiste manier te kunnen onderzoeken / behandelen. Podotherapie van der Kuil vervaardigd zolen voor dagelijks gebruik, dan wel speciale sportzolen.